Deși nu mai este nicio surpriză pentru nimeni din domeniul bancar sau din domeniile adiacente, apropiata directivă europeană PSD2 (revised Payment Services Directive) își propune să modifice fundamental piața serviciilor financiare din Uniunea Europeană.
Modificările ar urma să îmbunătățească confortul consumatorilor europeni de astfel de servicii prin ușurarea, eficientizarea și securizarea accesului la informatiile de cont si a plăților internaționale de pe teritoriul UE și UK. Astfel, primii mulțumiți de pe piată vor fi consumatorii finali.
Însă aceste norme îi vizează în primul rând pe actorii direct implicați în piețele de plăți. În tumultul realităților digitale ale timpurilor noastre, liberalizarea pieței, ridicarea nivelului concurenței și, de ce nu, scăderea prețurilor nu pot decât să afecteze pozitiv toate părțile implicate. Chiar dacă, la o privire generală, unele părți își pot pierde poziția de leaderi în domeniu, deschiderea piețelor de plăți va duce inevitabil la o creștere sănătoasă a concurenței; actorii cei mai afectați, băncile, au marele avantaj al alinierii la transformările digitale ale momentului. Ce înseamnă aceasta concret? Toate instituțiile bancare au două opțiuni: fie își deschid larg porțile, fie își închid porțile. Adică fie îmbrațișează transparența aceasta la care sunt invitate și inovează, fie se pierd pe drum.
Deschidere ca unică soluție?
Dacă aceasta nu este o întrebare retorică, răspunsul este un da hotărât. Pentru că experiența anterioară este concludentă. Nu poți evolua agățat în practica din trecut, în condițiile în care majoritatea competitorilor din piață implementează noi tehnologii. Mai mult, toate tehnologiile disruptive ne servesc drept lecții.
Întorcându-ne strict la domeniul bancar, viziunea openbanking, cu tot cadrul legislativ care o susține și cu toate inovațiile digitale care o transformă, lasă foarte puțin loc de interpretare. Piața evoluează cert spre digitalizare, integrare, focus pe user/customer experience, cu tot ce pot aduce nou acestea. Limita pare a fi doar imaginația umană.
Ce urmează?
Urmeaza o explozie de creație în piață. Urmează produse și servicii noi, urmează o luptă pentru a fi sau a rămâne relevant, în general urmează inovație. Și ce poate fi mai interesant decât aceasta într-un domeniu care parcă rămăsese încremenit în timp.
Urmează idei bune. Le veți găsi pe o parte dintre ele și la noi.
コメント