Autor: Alice Anghelea
Modul în care facem cumpărături online a evoluat în ultimii ani, iar metodele de plată la check-out au devenit tot mai numeroase. Logo-uri ale diverșilor procesatori de plată așteaptă ordonate în linie să fie selectate de către cumpărători, fiecare oferind experiența sa de plată în jurul unui singur instrument, cardul bancar, dar și comisioane ce iau un procent semnificativ din încasările majorității comercianților.
Pe măsură ce valoarea coșului de cumpărături crește – cum s-a întâmplat în ultimul an - dar și atunci când vindem produse de valoare mare, procentele la încasare devin usturătoare pentru comercianți, chiar și atunci când oscilează sub 1% din valoarea tranzacției. Iar atunci când cardul nu mai face față sumei prea mari, din cauza limitelor prestabilite de tranzacționare, un transfer bancar sau ordin de plată rămâne singura soluție posibilă, experiența de plată, dar și de confirmare a plății oferind pași manuali anevoioși, atât pentru cumpărător, cât și pentru comerciant. Iar aceștia conduc la întârzieri în achiziție sau chiar la abandon.
Astfel, comercianții caută în continuare opțiuni pentru acceptarea la plata online care le rețin cât mai puțin din încasări, le oferă lichiditate în mod constant, și care reprezintă metode de plată de încredere pentru consumatori. Ori încrederea este cu atât mai puternică și mai ușor de instaurat atunci când nu există terți, uneori necunoscuți pieței locale, între cumpărător și comerciant, iar banii circulă direct din contul cumpărătorului în contul comerciantului, instant sau cel mai târziu a doua zi lucrătoare.
Plata online cont la cont îndeplinește aceste deziderate grație tehnologiei Open Banking și își face loc pas cu pas în pagina de check-out ca cea mai sigură opțiune de plată online ce poate fi recomandată cumpărătorilor. Pentru că, ce poate fi mai sigur și de încredere decât un transfer bancar digitalizat în care banii au o destinație directă - contul comerciantului – și scurtă, din 2-3 click-uri sau mobile finger taps?
Iată de ce ai nevoie pentru a oferi plata cont la cont clienților tăi și diversifica opțiunile de plată la check out cu o metodă de plată ce răspunde nevoilor de:
- securitate și reducere a fraudei pentru cumpărători,
- reducere a costurilor pentru comercianți
- și confort, pe care plata cont la cont îl aduce într-o tranzacție online:
1. Selectezi un furnizor autorizat BNR al serviciului de plată online cont la cont
La plata online cont la cont prin Open Banking banii circulă din contul cumpărătorului direct în contul comerciantului, fără ca fondurile să treacă printr-un furnizor terț. Rolul furnizorului terț în acest caz este exclusiv de digitalizare, respectiv automatizare a pașilor de inițiere a unei plăți online din pagina de check out sau dintr-o factură proformă electronică. De asemenea, acesta facilitează cumpărătorului plata și autorizarea în banca sa din care a ales să facă plata.
Autorizarea BNR atestă că furnizorul și serviciul oferit funcționează în condițiile reglementate de directiva europeana de plăți electronice PSD2, este supravegheat de banca centrală și auditat.
De asemenea, este bine să știi că atunci când un cumpărător inițiază o plată online cont la cont cu un furnizor terț de servicii de plată prin Open Banking, acel furnizor terț este verificat de către băncile comerciale din care cumpărătorii fac plăți, la fiecare plată, pentru a valida că furnizorul este autorizat BNR, iar certificatele sale sunt autentice și valide. Astfel, plățile și cumpărătorii sunt în siguranță.
Serviciul de inițiere de plată online cont la cont îl poți integra în propriul magazin, dacă platforma de eCommerce îți permite libertatea de integrare, sau îl poți solicita furnizorului magazinului tău online care îl poate integra pentru tine și clienții săi.
2. Evaluezi funcționalitățile plății cont la cont
În esență, plata cont la cont te ajută să încasezi banii pe produsele sau serviciile vândute online direct în contul bancar al magazinului sau afacerii tale, din contul clientului tău. Însă dincolo de această funcționalitate de bază, asigură-te că serviciul de plată cont la cont oferă și alte funcționalități care îmbunătățesc experiența de utilizare atât pentru comerciant, cât și pentru cumpărător:
a. Consola pentru plăți
O platformă în care poți vizualiza în timp real toate tranzacțiile de plată cont la cont inițiate din magazinul tău alături de detaliile de identificare a acestora și ale clienților (utilizatorii serviciului de plată), detaliile plăților, data la care au fost inițiate, statusul acestora și alte informații asociate.
b. Returnarea banilor la returul comenzilor
Odată ce au returnat parțial sau integral o comandă, cumpărătorii așteaptă azi ca banii să fie virați înapoi în contul lor bancar în cel mai scurt timp de la momentul returnării. Astfel că o soluție de inițiere de plată trebuie să permită nu doar acceptarea plăților, ci și returnarea valorii comenzilor returnate. Pentru că returnarea banilor să fie cât mai rapidă, această funcționalitate trebuie să fie prezentă în consola ce însoțește serviciul de plată, de unde comerciantul poate iniția o plată cont la cont în sens invers, din contul său în contul cumpărătorului.
c. Plăți instant și returnări instant
Odată ce plățile interbancare sunt oferite instant de tot mai multe bănci, serviciul de plată cont la cont prin Open Banking devine ideal atât la încasare, cât și la returnarea banilor în cazul retururilor.
Astfel, la inițierea unei plăți cont la cont între bănci ce oferă plata instant, banii ajung la fel, instant, în contul comerciantului.
Indiferent de timpul de decontare însă, instant sau câteva ore, comerciantul primește imediat statusul plății care se verifică în mod constant până la confirmarea plății.
d. Plăți și sub umbrela brandului tău
Pentru o experiență la cumpărare în care identitatea brandului tău predomină la fiecare pas, de la intrarea in magazin până la părăsirea acestuia, aduci plata online cont la cont în interfața magazinului tău. Astfel, inițierea plăților online are loc integral în website-ul tău, dar trebuie însoțită de termenii și condițiile furnizorului de plăți cont la cont care trebuie să fie la vedere, expuse cumpărătorului, utilizator al serviciilor de plată, pentru garantarea încrederii. Pentru autorizarea plăților, cumpărătorii ajung în interfața deja cunoscută a băncii lor de unde sunt redirecționați înapoi în magazinul tău. Oricum ai decide să implementezi soluția, sub brandul furnizorului autorizat sau să o construiești sub propriul brand, experiența utilizatorului de servicii de plată ar trebui să primeze.
e. Raportare
Un serviciu de plată cont la cont vine însoțit de filtrarea tranzacțiilor în funcție de diferite detalii ale plății și exportarea acestora în Excel pentru analizele pe care ai nevoie să le realizezi.
f. Roadmap activ
În afara funcționalităților curente ale serviciului de plată, un roadmap activ ce are în vedere funcționalități viitoare pe canalul de Open Banking este un semnal bun al faptului că serviciul evoluează și în țara noastră.
g. Echipa și suportul din spatele serviciului
Orice furnizor de servicii prin Open Banking are un home market în care este dedicat trup și suflet. Iar atunci când serviciul implică majoritar tranzacții inițiate în piața locală, alegerea unui furnizor local, cu echipă locală de suport, dar și echipă locală tehnică ce asigură motorul funcționării serviciului de plată, este întotdeauna alegerea cea mai precaută.
3. Evaluezi băncile integrate și modalitatea de integrare
Un serviciu de plată online cont la cont adresabil marii majorități a cumpărătorilor online va avea o adopție mai rapidă atunci când integrează cele mai mari și populare bănci din piață din punct de vedere al numărului de utilizatori.
Dincolo de băncile integrate, modul de integrare implementat de fiecare furnizor face diferența în calitatea serviciului de inițiere a plăților cont la cont, monitorizarea și întreținerea acestuia pe termen lung.
4. Testezi live plata online cont la cont
Pentru a vedea și experimenta live un serviciu de inițiere de plăți online cont la cont, poți testa simplitatea și ușurința unei plăți cu SmartPay, primul serviciu local autorizat de BNR. SmartPay poate fi testat aici printr-o donație la Crucea Roșie.
Accesând link-ul de plată ajungi în interfața SmartPay unde selectezi banca din care vrei să donezi, dacă dorești poți modifica suma sugerată, apoi autorizezi tranzacția. Acesta este doar un exemplu de integrare SmartPay, opțiunile pe care un comerciant le are la dispoziție fiind variate.
Parcurgând acești pași esențiali în selecția unui serviciu de plăți cont la cont sau alegând activarea serviciului dintr-o platformă de eCommerce ce-l integrează, te asiguri că faci alegerea corectă și începi să primești beneficiile căutate pentru magazinul tău și clienții tăi. Evoluția plăților online cont la cont în România este în plină ascensiune, iar în timp ce alte industrii (prin platformele de creditare, facturare, împrumuturi etc.) au început să o integreze deja, piața de eCommerce locală așteaptă să prindă avânt în 2023.
Vrei să afli mai multe despre plata cont la cont pentru magazinul tău online? Conteactează-ne pentru mai multe detalii:
Comments